Over Finister

Finíster (voorheen theater La Loupe) maakt absurdistisch horrortheater dat maatschappelijke thema’s combineert met slapstick, drama en horrorelementen, en heeft een choquerende impact op het publiek.

Daarmee staat Finíster in een traditie die begonnen is bij Grand Guignol, een Franse theatergroep (1897-1962). Grand Guignol maakte zeer realistische horror op het podium, wat bestemd was voor de elite. Deze had geen idee wat hun handelen voor gevolgen had voor de arme bevolking. Grand Guignol had ongekend succes, zelfs de koning kwam regelmatig kijken. En menigeen viel zelfs flauw door het realistische bloedvergieten.

Finíster mengt de horror echter met absurdisme en slapstick, daardoor krijgt de horror in sommige momenten iets luchtigs. Tegelijkertijd versterken alle genres elkaar waardoor de contrasten van de horror en humor bij het publiek heftiger worden. Tevens richt Finíster zich op een veel breder publiek, mede door het aankaarten van actuele maatschappelijke thema’s.

Finíster is opgericht in 2005 (nog onder de naam Theater La Loupe) door Jean Voormeer. Hij heeft tijdens zijn regieopleiding aan de Theateropleiding Selma Susanna absurdisme en horror in zijn voorstellingen gecombineerd. Jean houdt van theater en films waarin de werkelijkheid uit zijn verband wordt gerukt.
Hij schrijft de voorstellingen van Finíster en regisseert ze ook zelf. Soms worden samenwerkingen aangegaan met externe regisseurs en dramaturgen, als Jean zich inzet als acteur.

Tijdens de combinatie van humor en horror blijven de maatschappelijke en menselijke thema’s overeind. De voorstellingen zijn doorspekt met slapstick en bloed maar blijven diepgaand. Underscore, minimalistische belichting en speciale effecten geven het geheel tot slot een filmisch karakter.

Finíster zal in 2019 de status Culturele ANBI aanvragen waardoor giften aftrekbaar zijn voor de belasting.

Hieronder de video van de lezing  van Filosoof Dimitri Goossens over horror en de angst voor onszelf en de dood. Horror laat ons nadenken over wie we zijn, welke normen en waarden we hebben. Maar het kan ons ook achterlaten in een grijs gebied waarin we onzelf weer opnieuw moeten uitvinden.
De Lezing was op aanvraag van het Radboud Universiteit

jean pak bedenkelijk closeup (Large)

Jean Voormeer

Copyright @ Finíster 2021

Scroll naar boven