Logo zonder zwart def

Een zorg-wekkende voorstelling

Finíster is bezig met het realiseren van theatervoorstelling Delirium, een absurdistische horrorvertelling over het machtsmisbruik in een verpleeghuis. In een race tegen de klok worden verzorgers Eva (Katja van der Does), Helga (Martin Vernooij) en Erik (Jean Voormeer) in 24 uur tot op het bot uitgeknepen totdat een burn out onvermijdelijk wordt. Manager Claire (Wilma Bakker) voert de druk steeds verder op en gaat tot het uiterste, met fatale gevolgen in de nacht!
Dat het erg was in de zorg wisten we wel, maar dat het zo erg was...

Delirium is een voorstelling van ca. 40 minuten die gespeeld wordt in een tent op festivals en kleine theaters. In eerste instantie is het een luchtige, slapstickachtige belevenis, maar naarmate de voorstelling vordert, slaat deze om in een horrorachtige situatie waarbij het publiek gruwelt en in shock achterblijft.

Die nachtmerrie wil Finíster in Delirium laten ervaren zodat er nog meer begrip en erkenning voor het personeel komt. Maar ook dat mensen die in de zorg werken bij zichzelf te rade gaan en de angstcultuur die in de verpleeghuizen heerst een halt toe roepen. Vaak weten zij, door hun gedrevenheid om te zorgen, niet goed waar ze inzitten en hoe ze er uit kunnen komen.

 

 

 

delirium nieuw CON

Het is extra bijzonder dat in Delirium gebruik gemaakt wordt van horror-elementen, omdat het thema van de voorstelling de ouderenzorg betreft. Hoewel de ouderen zelf niet in beeld komen realiseert het publiek zich dat het verhaal zich afspeelt in de laatste fase van het leven waarin de dood aanwezig is en waarin we ons in een cultuur bevinden waar doodsbesef en pijn worden weggestopt. Het publiek wordt hiermee geconfronteerd zodat ze na gaan denken over eigen angsten en pijn.

De voorstelling is geschikt voor 14 jaar en ouder omdat er gruwelbeelden in zitten

Concept / tekst / regie : Jean Voormeer
Choach:  Michael Helmerhorst
Dramaturgie: Christine Geense
Spel: Wilma Bakker, Martin Vernooij, Katja van der Does, Jean Voormeer
Decor: Eigen werkplaats
Techniek: Rein Heije

Met dank aan  logo Elise Mathilde  (Elise Mathilde) Fonds voor  het ondersteunen van het schrijven van Delirium

Katja van der Does 2

Katja van der Does: na haar opleiding aan de Acteursschool in Amsterdam speelde ze bij het Engelstalige theatergezelschap The Dutch Factory. Dit inspireerde haar om in 2017 enkele maanden naar Londen te vertrekken om lessen te volgen aan Guildhall School of Music and Drama. Katja speelt o.a. bij muziektheatergezelschap Kamer 8 en Theater Stuiter (jeugdtheater). Ze speelde Rémi in de muziektheatervoorstelling Alleen op de wereld bij Theater van Santen. Tevens gaf zij als dramaturg inleidingen voor Internationaal Theater Amsterdam en is werkzaam als regieassistent bij diverse filmprojecten.

 

Martin-Vernooij

Martin Vernooij:

foto Wilma bakker

Wilma Bakker: is als kleinkunstenaar actief in Nederland, België en Duitsland. Zij vertolkt op een overtuigende manier Malene Dietrich. Maar Wilma houdt zelf van horror en is bekend met Grand Guignol. Ooit heeft ze een voorstelling willen maken waarbij het bloed van het podium spatte. In Verzuurd komt Wilma dan ook helemaal tot haar recht.
Ze heeft een eigen theaterbureau: Blond en Blauw

jean pak bedenkelijk closeup (Large)

Jean Voormeer: heeft Stichting Finíster opgericht in 2005 (nog onder de naam Theater La Loupe). Hij heeft tijdens zijn regieopleiding aan de Theateropleiding Selma Susanna absurdisme en horror in zijn voorstellingen gecombineerd. Jean heeft les gehad van o.a. Selma Susanna (regie) Sanne Walles de Vries (stand-up) Frederik de Groot (spel) Max Dekker (lichttechniek) Piet Nieuwint (geluidstechniek) Rob Verhoeve (scenografie) Karianne de Boer (script schrijven)
Jean houdt van theater en films waarin de werkelijkheid uit zijn verband wordt gerukt.

Voor Finister schrijft Jean de voorstellingen en regisseert ze ook zelf. Soms wordt samenwerking aangegaan met externe regisseurs en dramaturgen, als Jean zich inzet als acteur. Jean weet op een vernieuwende manier drama, humor en horror te mengen waarbij de  maatschappelijke en menselijke thema’s sterker zichtbaar worden. Daar waar liedjes gebruikt worden, verweeft Jean deze met kleinkunstmethodes in het verhaal.

 

 

Rein Heije

Rein Heije: is als Technicus actief in Nederland. Hij heeft o.a. gewerkt bij Ludiek. en verzorgde de lichttechniek bij FF Niet Alleen, een revue in de Hallen in Amsterdam en tourt nu met Andermans Veren Live  door Nederland.
Rein maakt sfeervol filmisch licht, wat bij Finister heel goed werkt met het horroraspect.

 

 

Copyright @ Finíster 2019

Scroll naar top